Šta sve škola može kad se ideje i ruke naše slože

0
673
zemun

“Dama s mladežom”

Kao i ranijih godina u našoj školi već s početka školske godine počinju pripreme za neku manifestaciju koja nije uobičajena u školama, ali je u našoj školi već nekako postala navika i učenika i nastavnika da napravimo nešto novo i nesavakidašnje. Ove godine izabrali smo da to bude period kasnog baroka, poznatiji kao ROKOKO. To je vreme Mocarta, Marije Antoanete, raskošnih toaleta, visokih perika, ženskih haljina sa ogromnim kukovima, belog tena i upečatljivo našminkanih usana.

Hol OŠ “Svetislav Golubović Mitraljeta” u Batajnici je u subotu, 28.11.2015., bio dekorisan i pretvoren u pravi rokoko salon gde je održana modna revija & performans “Dama s mladežom” (vreme raskošnog i blistavog 18. veka).

Te večeri sve je blistalo i delovalo nekako gospodstveno. Učenici i učenice su nosili odeću i obuću kao u 18. veku. Da bi oni nosili stilske haljine i kostime u pomoć su nam priskočile institucije kulture : Narodno pozorište, Beogradsko dramsko pozorište, Madlenianum i Radio televizija Srbije. Svoj doprinos su dali roditelji sadašnjih učenika ali i Danijela Anić, mama naših bivših učenica, bake i radnici škole, a posebno se istakao naš domar Milorad Bošković koji je sledeći sva uputstva napravio pravu nosiljku za “rokoko pevačicu” kako bi i na taj način učenicima približili to vreme.

Za rokoko frizure bile su zadužene učenice i nastavnice Škole za negu lepote. Dvadesetak učenica treće i četvrte godine su pod budnim okom i uz nesebičnu pomoć profesorki Lidije Trišović Milinković, Vladanke Žilović i Tatjane Dimitrijević napravile 18 prelepih rokoko frizura i našminkale 30 učenika. Specijalnu šminku za nastavnicu Vlatku Kostić uradila je Mirjana Rakić, profesionalni šminker, inače majka našeg učenika. Scenu su dekorisale Snežana Velemir, nastavnica matematike, Dragana Kosanović Mladenovski, nastavnica tehničkog i informatičkog obrazovanja i Zorica Aranđelović, nastavnica hemije u penziji uz pomoć Galerije “Sveti Nikola” iz Batajnice.

Panoe su oslikale nastavnice likovnog Milena Drača i Biljana Cvetković Kostić sa članovima likovne sekcije. Da i svetlo bude kao u pozorištu pobrinuo se domar Milan Kvočka, a ugođaj te večeri ne bi bio potpun bez ogromnog truda i zalaganja celokupnog tehničkog osoblja naše škole. Raskošne ženske i muške perike je napravila bibliotekarka škole Ingrid Graorac. Ekstravagantne modele haljina u stilu rokokoa inspirisale su pedagoga, Anu Ćirjanić i nastavnicu matematike Aleksandru Danilović. Dragana Đurić, učiteljica, je više od mesec dana uvežbavala sa učenicima hodanje i igranje. Ljiljana Komazec, nastavnica istorije je koordinirala akcijom izrade pozivnica sa rokoko motivima u kojoj su se posebno istakle dve učenice šestog razreda, Vladana Lazović i Ljubica Flegarić i majka naših učenika Mileva Zukanović.

Prilikom presvlačenja učenika tokom nastupa, peglanja kostima i svih pratećih poslova nesebičnu pomoć pružile su nam i koleginice Jasminka Pajić, nastavnica geografije i Marina Dragić, nastavnica francuskog .

Dečaci su po prvi put nosili štiklice, bili našminkani i to sve da bi bilo kao u 18. veku. Svi zajedno su dugo uvežbavali pravilno držanje, hodanje i ophođenje ali i igranje Menueta i igara iz tog perioda. Nikako nije moglo da prođe bez Mocarta i njegove predivne muzike,odlomaka iz čuvenih opera. Da sve bude još zanimljivije učenicima su se pridružili i profesori muzičke kulture Vlatka Kostić i Žarko Bunoš, a prave ovacije su nastale kada se potpuno kostimiran u rokoko maniru pojavio i sam direktor škole Stevo Janjanin.

Učenici su prikazali scene sa bala pod maskama, igranje menueta, dolazak na bal u raskošnoj nosiljci, arije iz opere “Čarobna frula”, sviranje na klaviru nekih od najpoznatijih dela Hajdna i Mocarta, modu i šminku tokom rokokoa. A na kraju čitavog spektakla na bini su se našli kostimirani učenici i nastavnici kao iz 18. veka, savremeni ekstravagantni kostimi napravljenih od lišća, stare hartije, najlona i folije inspirisani rokokoom i to sve uz “eksploziju” konfeta.

I dalje hodnicima naše škole kao da odzvanjaju zvuci muzike rokokoa i još uvek se prepričavaju najzanimljiviji momenti, a učesnici primaju čestitke znanih i neznanih posetilaca.

Za sve učesnike i posetioce to veče će svakako ostati nezaboravno!

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare