Stanari Novogradske ulice u Zemunu u strahu da će im se KUĆE SRUŠITI

0
614
zemun

Kuće i zgrade u Novogradskoj ulici u Zemunu i dalje se obrušavaju, pukotine na zidovima i podovima se šire iz dana u dan, krovovi prete da se sruše, a građanima je naloženo napuštanje domova.

Kako su rekli nadležni, “kuće su nebezbedne i svakog trenutka mogu da se sruše”.

– Krov je pred pucanjem, unutra se sve obrušilo, i svakim danom je sve gore i gore. Krov moje kuće preti da ugrozi bezbednost komšijskih kuća sa druge strane, koje nisu pogođene ovom havarijom – priča Aleksandar Trajković koji je bio primoran da napusti svoj dom i preseli se kod prijatelja.

zemun
FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ / RAS SRBIJA

Trajković tvrdi da je više puta pokušao da kontaktira sa opštinom Zemun kako bi nebezbednu kuću srušili ili bar obezbedili da pucanjem ne ugrozi i druge porodice koje stanuju pored, ali u opštini kažu da za to nisu nadležni.

– Mi nismo stručnjaci, ali smo se raspitali i saznali da se naše kuće i stanovi nalaze na lesnom tlu, koje je potpuno u redu i stabilno kada je suvo, međutim kada se natopi vodom postaje kao pekmez i apsolutno svaka građevina na toj podlozi može potpuno da se sruši – objašnjava jedan od stanara i dodaje da je ulica u tom delu za dan ulegla čak 27 centimetara.

zemun
FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ / RAS SRBIJA

U domu sugrađanke Mire Milinković sve je popucalo, kompletno kupatilo, kuhinjske pločice i pod, zid u dnevnoj sobi, parket. Priznaje da se plaši za svoju bezbednost, ali iz kuće ne želi da ide.

– Ovde stanujem, gde ja da odem? Mogu kod nekoga na koji dan, ali ne i duže. Uplaše me noću povremeni zvuci pukotina koje se šire, plašim se da se sve ne sruši, ali šta ću, živim tu „na sreću“. Jedan dan sam ogorčena, drugi dan mislim biće bolje, treći plačem, nije to lako – priča iskreno Mira i dodaje da se iz dana u dan bori sa novonastalom situacijom.

Kako navode, sve je počelo u noći između 25. 26. jula kada su radnici JKP „Vodovod i kanalizacije“ izašli na teren kako bi sanirali kvar na vodovodnoj mreži. Majstori su došli u poslepodnevnim časovima i ništa nije ukazivalo da će doći do potpunog haosa. Kako je sanacija potrajala do dva sata posle ponoći, stanari su primetili da se nešto dešava.

zemun
FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ / RAS SRBIJA

– Tog jutra krenuo sam u podrum, ali nisam mogao da otvorim vrata. Pomislio sam da je možda neki lopov pokušao da ga obije, međutim supruga me je uspaničeno pozvala u toku dana i rekla da je sve popucalo, zidovi, nedavno renovirani podrum, bukvalno sve – navodi jedan od stanara zgrade na uglu Novogradske i Dobanovačke ulice.

Šta će biti sa vrtićem?

Ono što se za sada nezvanično zna jeste da će jedino problem vrtića „Pčelica Maja“ biti rešen, jer je najavljena, kako navode stanari, njegova treća rekonstrukcija za poslednjih par godina, mada nije isključeno ni – rušenje.

Niko nam nije pomogao

Geometri su izašli na teren i to po pozivu „Vodovoda“, za koji su ranije čelnici grada rekli da nije kriv za novonastalu situaciju.

– Osnovaćemo udruženje građana. Ove kuće i stanovi su sve što imamo i primorani smo da se borimo za svoja prava. Za ove tri nedelje ništa nije urađeno, niko nam nije pomogao – ogorčeni su stanari.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare