Stara Carinarnica

0
93

U Zemunu, u Zmaj Jovinoj ulici 26 nalazi se zgrada iz 18. veka, poznata kao Carinarnica, a u kojoj se danas nalazi jedan poznati ugostiteljski objekat. Malo ko, međutim, zna kada je ovo zdanje sagrađeno i za koje je svrhe sve služilo. Carinarnica je, naime, podignuta još davne 1781. godine na obali Dunava, na mestu starije zgrade koja je služila za istu namenu. Ovo jednospratnica, oblikovana u duhu klasicizma, u tadašnje vreme predstavljala je jedno od najvećih zdanja u Zemunu i veoma značajan privredni objekat. Njena izgradnja, prema poznatim podacima, koštala je skoro 12 hiljada forinti!

Namena zgrade bila je uglavnom dvostruka. U prizemlju su bili smešteni magacini i pojedine kancelarije, dok su na spratu bili mahom stanovi za činovnike. Unutrašnji raspored bio je prilično jednostavan, uz dugačak hodnik ređale su se prostorije. U vreme kada je podignuta, u carinarnici se naplaćivala carina koja je iznosila trideseti deo trgovačke robe koja je prolazila kroz ovaj pogranični deo grada. Iz tog razloga, bila je poznata i kao Tridesetničarski ured. Prihod od carina nikada nije bio zanemarljiv, o čemu svedoče i podaci pre same izgradnje nove zgrade. Naime, godinu dana pre podizanja ovog objekta prihod od carina iznosio je sto hiljada forinti. Ono što je, takođe, bilo karakteristično za ovo zdanje je to da su zemunski građani često dolazili u sukob sa carinskim organima.

Ovaj privredni objekat u početku bio je jedno nadleštvo sa Solarskim uredom, a kasnije je bio podređen Ugarskoj dvorskoj komori. Značajnost carinarnice posebno se ističe od 1871. godine, kada je nosila naziv „Kraljevski carinski ured u Zemunu“, a na značaju dodatno dobija i u doba takozvanog „carinskog rata“. U periodu između dva svetska rata bila je poznata i kao „Kraljevsko carinsko odeljenje“. Nakon Drugog svetskog rata carinarnica dobija privredno-stambenu namenu. U okolini zgrade nalazili su se nekada i solarski magacini, koji su porušeni u prvoj polovini 20. veka.

Zgrada nekadašnje carinarnice danas se koristi za stanovanje, skladištenje i ugostiteljstvo. Isto tako, ovo zdanje predstavlja i kulturno-istorijsko dobro u okviru Starog jezgra Zemuna, pa samim tim poseduje i zaštićeni status.


Cultural monument
Customs Office,
26, Zmaj Jovina Street

The building of the Customs Office was built in 1781 at the place of an older building from the time when the Customs and Salt Exice was founded. It was built in brick with lime mortar and vaulted ceilings in the cellar and on the ground floor and architraves on the upper floor. It has two tracts with a corridor towards the courtyard.

It was strictly symmetrically composed and designed in the style of classicism with characteristic triangular gables in the middle of the main facade. The structural vaults of the ground floor are baroque.

The Customs Office was one of the largest buildings of the old downtown Zemun with adjecant salt-magazines. The building represents one of the most significant buildings of economic and urban development of Zemun, as a document of the historic position of the town at the borderline of two empires.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare