Strip – junak Dikan poreklom Zemunac

1
106

Na Sajmu knjiga koji je juče otvoren, učestvuje  izdavačka kuća A.D “Informatika” koja je objavila  pre nekoliko dana drugu knjigu o Dikanu (srpskom Asteriksu), strip- junaku, čiji je idejni tvorac bio Zemunac Nikola Lekić,  nedadašnji urednik “Politikinog zabavnika” gde je ovaj strip godinama izlazio.

Dikan je bio jedan od najtiražnijih i najpopularnijih  stripova iz vremena bivše Jugoslavije. Prva epizoda stripa o Dikanu objavljena je 18. aprila 1969. u

“Politikinom Zabavniku” br. 903. Strip Dikan nastao iz pera akademskog slikara – grafičara Laze Sredanovića (1939), a idejno ga je osmislio Nikola Lekić (1925 -2002), glavni urednik ” Politikinog zabavnika”, nekadašnji dopisnik “Politike” iz Rima, vrstan poznavalac evropskog stripa.

Dikan je često je upoređivan sa Asteriksom, koji je bio uzor autoru stripa. Strip prati pustolovine, propraćene humorom i akcijom, dva stara Slovena, Dikana i njegovog vernog pratioca ujaka Vukoja. Dikan je bio  dobrodušan  snagator sa buzdovanom u ruci , a  Vukoje je predstavljen kao mudar ,koji na neki način omogućava da stvari budu dovedene u ravnotežu. Radnja stripa je smeštena u vreme pre Velike seobe naroda  u VI veku, uglavnom na Balkanu, dok su u kasnijim epizodama likovi bili transponovani i u daleku prošlost, kao i u buduće vreme.

Strip je objavljivan u nastavcima, po jedna tabla u svakom broju “Politikinog zabavnika”. Imao je preko 400 000 hiljada čitaoca, i dosegao je nivo  ikone popularne kulture. Strip je objavljivan u nastavcima, po jedna tabla u svakom broju “Politikinog zabavnika”, a tekstove za strip su pisali Nikola Lekić, Ninoslav Šibalić, Milenko Maticki, Branko Đurica, Slobodan Ivkov i sam Sredanović.1993. godine Dikan je bio maskota Beogradskog maratona,a našao se i na poštanskoj markici objavljenoj povodom sedamdesete godišnjice lista “Politikin zabavnik”, a pojavio se u reklami za kvas.

U ovoj knjizi “Dikan 2”  koja se može smatrati kapitalnim izdanjem kada je reč o domaćem stripu, nalaze se mnoge  epizode Dikanovih avantura , a o Dikanu i njegovim autorima pišu i govore Miriam Repič – Lekić, renomirana slikarka i keramičarka, supruga Nikole Lekića, Lidija Četić, Lekićeva nećakinja, tu je razgovor sa Lazom Sredanovićem i dr.

Autor: Branka Milutinović, istoričarka umetnosti

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
1 Komentar
Stariji komentari
Novi komentari Najviše ocena
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Grof Monte Kristo

Sada se novi heroj zemuna ne zove Dikan nego Majkan!