Tamo gde sila pobeđuje pravo

6
70

Pripremne radnje za izbore u Zemunu počinju, a kako bi drugačije, redovima pravnih skandala, kršenja procedura i fer odnosa prema učesnicima izborne trke, uz obilno favorizovanje vldajuće Srpske napredne stranke. Кrenućemo redom. Naprednjaci, već smo ranije konstatovali, polako počinju da gube pozicije na svim frontovima- poslednji udarac im je potpuni gubitak uticaja u građanskom udruženju Složni za Zemun i Batajnicu, o čemu ćemo podrobnije pisati kasnije- potrebno je samo reći da ih je poraz unutar ovog građanskog udruženja naterao da u potpunosti promene izbornu taktiku, ostvarujući nasilnom većinom u izbornoj komisiji prolaz sa svoje brojne satelite.

Već smo ranije pisali da su jedina dva aktivna opoziciona odbornika u SO Zemun bili Danilo Tvrdišić iz Narodne mreže i Nikola Dmitrašinović iz Tadićeve S D S. Iako ideološki na sasvim suprotnim polovima, dvojica odbornika su pronašli zajednički imenitelj u interesima Zemuna, postavivši tako model za saradnju i mnogo višim nivoima političkog delovanja.

Кruna ove saradnje jeste formiranje neke vrste tehničke saradnje, koja je rezultirala formiranjem zajedničke odborničke grupe pod nazivom Zemunska Inicijativa, koju, osim Tvrdišića i Dmitrašinovića čine Nedeljko Škorić i Mira Ćeran. Potreba za formiranjem ove odborničke grupe je višestruka- time se obezbeđuju mesta u stalnom sastavu izborne komisije, kao i mesto u Privremenom organu GO Zemun, čime bi se značajno suzio manevarski prostor naprednjacima. I tada na red dolazi nečuveno pravno nasilje.

Ovoj odborničkoj grupi je, praktično, odbijeno pravo na postojanje. Prema rečima Nenada Vranjevca, predsednika SO Zemun u ostavci, odborničku grupu ne mogu da prihvate jer je potrebno da je verifikuje Skupština opštine. Ovo je najobičniji nonsens- odbornička grupa se, prema Poslovniku o radu Skupštine GO Zemun (u pitanju je član 32) formira tako što se najmanje četiri odbornika udruže u istu, odrede predsednika grupe, i o tome pismenim putem obaveste predsednika Skupštine.

U Poslovniku dalje stoji da predsednik skupštine o tome obaveštava odbornike- dakle, nema pomena o nekakvoj verifikaciji koju Skupština opštine treba da izvrši, a sama grupa je, i pre obaveštavanja odbornika, već formirana. Pisac ovih redova je više godina obavljao funkciju predsednika SO Zemun i u potpunosti je upoznat sa procedurom.

Dakle, odborničkoj grupi „Zemunska inicijativa“ ne samo da nije ponuđeno mesto u Privremenom organu, na šta je imala pravo (po Zakonu, Privremeni organ se formira tako što se vodi računa o sastavu raspuštene Skupštine opštine), već im se onemogućava i postavljanje svojih ljudi u Opštinsku izbornu komisiju, gde se, videćemo u nastavku, praktično štancerski proglašavaju nekakve egzotične izborne lista naprednjačkih satelita, brzinom koja onemogućava njihovo detaljno proveravanje.

Dodaćemo da je mesto u Privremenom organu pripalo Novoj Srbiji koja UOPŠTE nije imala odbornike u SO Zemun. Slično je prošla i Demokratska stranka Srbije- iako je pri konstituisanju SO Zemun imala odborničku grupu (tu činjenicu ne menja to što su ti odbornici prešli u SNS) nije joj dozvoljeno da ima članove izborne komisije, niti privremenog organa. Srđan Furtula, predsednik zemunskog DSS tvrdi da se više puta bezuspešno obraćao nadležnima u opštini.

Cela ova stvar dobiće svoj epilog na Upravnom sudu- a tada će biti dovedeno u pitanje i proglašenje svih do sada prihvaćenih kandidacionih odborničkih lista, budući da ih je prihvatila komisija koja nema legitimitet. Važno je dodatno naglasiti još jednu stvar- Demokratska stranka, iako NEMA ODBORNIČКU GRUPU, ima TRI člana OIК, koji rade u savršenoj simfoniji sa svojim kolegama iz SNS.

Ovo je nešto na šta posebno treba obratiti pažnju, jer ovakav primer saradnje ne možemo baš da vidimo u medijima.

Zemunske će nastaviti sa izveštavanjem o aktuelnostima u GO Zemun.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
6 Komentara
Stariji komentari
Novi komentari Najviše ocena
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Cile

Neša je jedan od retko ljubaznih funkcionera SNS. Normalan je, javlja se zaposlenima i hoće da ih sasluša. On je bio predsednik skupštine biran iz redova odbornika i ne mora da zna pravo. Možda je pogrešio ali za pravnu ispravnost odgovoran je sekretar. Posle gospodina Živote sekretar je bio Janković Marko, vrsni pravnik, kao i njegova supruga koja takođe radi u opštini.

Bojan Popov

Sila Boga ne moli jel?! Ali doći će dan da će SNS moliti Boga da narod ne poludi, uzme
govnjive motke u ruke i rastera bandu! Pa bivši sistem Slobodana Miloševića i SPS su mala deca za SNS, koliki su to zlotvori i lopovi! I treba da se traži epilog na Upravnom sudu, nadamo se da nezavisno sudstvo postoji! A od pisca teksta i urednika ovih novina očekujemo da nas obavesti o konačnom raspletu.

Mare

Ауууууууууууууууууу!
Ван памети!
Да ли је могуће?

Ilija

Svagdje su se oni silili i po MO irasterali one koji su osnivali SNS Matic Kovacevic i slicni njima ali svakom dodje kraj Matic ne smije u Ugrinovcima pa dodje na Busije uvatio se Mrkele koji je MO izbacio iz lokala i svasta pricao o njevim lopovluku nije vam dobro ponasanje

Mile

Zemunski naprednjaci jedino sto znaju je da varaju i lazu.

Dzoni

Nesa za predsednika!!!!!