Tarbuk zaveo red na novom radnom mestu

8
137

Duško Tarbuk je, o čemu smo pisali nedavno, nakon dogovora koji je pao na najvišem nivou Srpske napredne stranke, kojim je odlučeno da će postati predsednik opštine Zemun u sledećem mandatu, sklonjen na stranu u JKP „Javno osvetljenje Beograd“, kako bi se, sa što manje problematičnih dela, pojavio na budućoj funkciji. Ono na šta nisu računali oni koji su mislili da ga „sklanjaju“ jeste činjenica da Tarbuk nikada i nigde ne može da živi neprimećen.

Direktor JKP „Javno osvetljenje Beograd“ jeste Aleksandar Poposki, Tarbukov kum. Poposki je politički beznačajna ličnost, čija je kompletna karijera bazirana na infrastrukturi koju mu je organizovao Tarbuk. Iako se godinama predstavljao kao magistar ekonomije, Poposki je dobio zvanje diplomiranog ekonomiste nakon završene dve godine zaječarskog Megatrenda, što je dugo godina čuvao kao najveću tajnu. Kada se tajna pročula, naprasno je odustao od „titule“ magistra koju je sam sebi dodelio, pa je ostao da se predstavlja kao dipl. ek.

Na mesto direktora ovog javnog preduzeća došao je u dogovoru sa Andrejom Mladenovićem, na gradskoj kvoti DSS. Članovima beogradskog DSS bila je potpuno nejasna ova odluka Mladenovića, tim pre što je u igri za direktora ovog preduzeća bio Petar Bojović, ugledni advokat sa Starog Grada, čovek obrazovan na pravoj visokoškolskoj ustanovi beogradskog Univerziteta. Naknadnim Poposkijevim prelaskom u SNS, i Mladenovićevim lupingom u tom pravcu, postalo je jasno da je ova ekipa imala ranije pripremljen dogovor.

Dakle, budući krajnje nestručan i nepripremljen za obavljanje funkcije direktora ovako važnog javnog preduzeća, Poposki je, kako se to kaže, pogubio konce iz ruku. Kompletno preduzeće funkcionisalo je zahvaljujući činjenici da je Vladimir Ristić, rukovodilac tehničkog sektora i diplomirani ing. elektrotehnike radio i svoj i Poposkijev posao, održavajući kakav takav red u samom preduzeću.

Inače, samo Javno osvetljenje je, kako se priča, do Tarbukovog dolaska nastavilo višegodišnju rasipničku praksu- na račun preduzeća uzimani su najskuplji telefoni i lap topovi „za prijateljice“, zaposleni bliski menadžmentu i uprava odmarali su se u najskupljim zlatiborskim hotelima, letovalo se, zimovalo, sve na račun firme. Izgleda da je Tarbuk, shvativši da mu boravak u tako haotičnoj sredini može ugroziti političku karijeru, rešio da zavede red.

Sa formalnog mesta savetnika direktora, prvo je „vratio moć“ u direktorsku kancelariju. Zaposleni, podeljeni u klanove, sa problematičnim sindikalnim vođama, ekspresno su pacifikovani i uterani u red, rad i disciplinu. Rešene su brojne akutne „rupe“ javnog osvetljenja Beograda, a mnogi delovi grada su dobili potpuno novu rasvetu, čak i na delovima gde ranije nije postojala- to se, u nekoliko primera, može videti i na teritoriji opštine Zemun.

Neproverena je priča da je Tarbuk stopirao nekoliko ugovora sklopljenih na štetu preduzeća, sprečivši mu time milionsku štetu. Mora se naglasiti da je čak bilo dovedeno u pitanje postavljanje dekorativne rasvete za nastupajuće praznike i da će taj posao biti uspešno realizovan do kraja baš zahvaljujući Tarbukovim merama- on lično je izgurao objavljivanje javne nabavke JN BR. OPD-11/15 kojom će se nabaviti nedostajuća oprema za svečano osvetljenje.

Međutim, možda najvažnije od svega što je Duško Tarbuk do sada uradio na sređivanju stanja u JKP Javno osvetljenje, jeste činjenica da je, pomoću svojih privatnih veza, napravio kontakt sa važnim inostranim partnerima. U pitanju je jedan od globalnih lidera u polju javnog osvetljenja- Bouygues Construction, čiji je glavni menadžer za jugoistočnu Evropu nedavno boravio u Srbiji, kao gost Duška Tarbuka. Tokom boravka važni gost je vođen u lovišta u Moroviću i Karađorđevu, odakle se uvek vraćao sa retkim trofejima- pažnja na koju niti jedan lovac ne može ostati imun. Oduševljen gostoprimstvom, nije pravio pitanje oko bitne stvari zbog koje je došao u Beograd- potpune modernizacije beogradske javne rasvete, kojom će se izvršiti ušteda električne energije za preko 40 posto.

U pitanju je višemilionska investicija, verovatno jedna od najvećih u Srbiji, ali se sa njenim objavljivanjem čeka, prvo zbog tajminga, da bude objavljena pred izbore, a drugo, pre nego što se objavi ovakva vest, potrebno je makar da se izvrše pripremne radnje od strane ino partnera. Za sada sve stoji na čvrstom dogovoru koji je postigao Duško Tarbuk.

Izvor iz vrha SNS nam je potvrdio da su više nego zadovoljni Tarbukom. Njegovo prisustvo na novom radnom mestu nije ostalo nezapaženo, ni među zaposlenima ni među gradskim funkcionerima, a u izbornoj kampanji koju će voditi u Zemunu već ima podršku više direktora javnih preduzeća, što na republičkom, što na gradskom nivou.

Ovo je jako bitan parametar u izbornoj matematici, jer kandidatu sa takvom podrškom omogućava da inicira velike radove na infrastrukturi, od kanalizacije, preko asfaltiranja puteva, do ulaganja u zdravstvene i školske ustanove.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
8 Komentara
Stariji komentari
Novi komentari Najviše ocena
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Deda Lile

Koja inteligencija zraci iz ovog lika ? Svaka cast za liniju, Bas se napredno zaokruglio. Samo napred moj “nekadasnji” saradnice. Uvek tvoj, mada si me onomad izbegavao, veriovatno te je bilo sramota sto si lavirao. Ali ako. Cilj opravdava sredstva.

Đole taksista

Samo kad ti nisi lavirao kad si presao iz DSS u LDP.

Deda Lile

To je pustena Buvica prijatelju. Pronadji gde sam se angazovao. Ali nije bitno. Najbolja stranka je ” GSP”. Gledam Svoja Posla.

suzana trop

Rekoh li ja da je Tarbuk svojevrsna institucija

sin Dragan

Jel može da bude savetnik sa srednjom školom?

zemun zakon

naravno dragane da mozes…radis svoj posao bolje nego neko sa diplomom

XenonLight

Pametnom rasvetom danasnji utrosak elektricne energije bi se smanjila 50%.

Zeljko

Procitah ovaj tekst i shvatim da cak i kroz zluradu prizmu autora ovaj Tarbuk je skroz pozitivan i sposoban lik. Ovo napisano vise zvuci kao cista ljubomora prema njemu jer u celini tekst je bas afirmativan za samog Dusana Tarbuka koji iz sebe ima dobre i vrlo vidljive rezultate. Sve ti u Srbiji oproste samo ne uspeh. Srpska posla. Sve sto sam procitao da radi je odlicno i smisleno. Vidim ovde komentar i da se “zaokruglio” … Bas nisko … vidim ujedno da je to ovde i jedina zamerka… Ali coveka ne definise njegov izgled , nego inteligencija i sposobnost da uradi nesto pametno. A gore navedeni Tarbuk poseduje i jedno i drugo. Ocigledno….. Pa hajde da ga popljujemo jer je bolji od nas.