TROVANJE u Krupnju: Đaci OŠ “Gornja Varoš” se zarazili preko PILETINE?!

0
641

Roditelji 107 učenika OŠ „Gornja varoš“ iz Zemuna tvrde da su im deca otrovana hranom dok su boravila na rekreativnoj nastavi u hotelu „Grand“ u Krupnju i najavljuju tužbu protiv vlasnika.

Analize Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd pokazale su da je kod mališana prisutna bakterija kampilo, koja se prenosi preko mesa.

– Zavod za javno zdravlje u Šapcu je mom detetu uzeo uzorak 24. maja u Krupnju, ali nisu otkrili bakteriju. Imamo analize GZZJ Beograd koje potvrđuju bakteriju kampilo – kaže Maja Kristić, majka jedne učenice.

Roditelji naglašavaju da su sva  deca pregledana pre polaska na rekreativnu i da su bila zdrava. Direktor hotela „Grand“ Petar Knežević tvrdi suprotno:

– Analize Ministarstva zdravlja i sanitarne inspekcije Šapca pokazale da su voda i uzorci hrane bakteriološki ispravni. Oni su sigurno imali neki virus pre nego što su došli. Imamo dokaze i iz „Batuta“.

Direktor „Batuta“ Dragan Ilić navodi da oni nisu radili analize, već da su im dostavljeni rezultati iz Šapca i iz GZZJ.

– Đaci koji su pre naših bili u tom hotelu takođe su bili zaraženi. Sve je bilo veoma prljavo. Po dolasku su nam rekli da dezinfikujemo ruke asepsolom. Nakon što su drugog dana pojeli čorbu i čorbu sa piletinom za ručak i picu za večeru, počele su tegobe. Doktor koji je bio tu da pomogne đacima zapravo je doktor sportske medicine, a ne pedijatar – rekla je na sastanku učitaljica I. J. i dodala da su se otrovali i učitelji.

Jedna od majki, Biljana, čije se dete vratilo prošlog petka a i dalje je bolesno, kaže da o stvarnom stanju najbolje svedoči činjenica koliko dece koje je u Krupnju bilo od 13. do 20. maja ove nedelje nije išlo u školu.

– Iz odeljenja mog deteta u ponedeljak je u školi bilo samo njih devetoro od kojih šestoro nije bilo na ekskurziiji – rekla je Biljana.

Zaposleni u školi “20. oktobar”, koji su s decom bili na ekskurziji, tvrde da nije bilo problema.

– Jeste virus zahvatio veliki broj dece, ali ona su se posle kratkog vremena igrala i družila. Evo vidite i sada, oni ne izgledaju kao da su bolesni – rekao je Ćuković i pokazivao na decu koja su izlazila iz autobusa. I učiteljice smatraju da nije bilo potrebe da se vrate ranije.

– To je sve bilo sporadično i kratko. Jeste zahvatilo oko 80 odsto dece, ali oni su uveče povraćali a ujutru im nije bilo ništa. Njima je samo bio potreban nadzor, koji smo im pružale – rekla je učiteljica Mira koja se ovim poslom bavi oko 40 godina.

OSNOVNA škola “Gornja varoš” je, po postupku javnog tendera, zatražila od agencije koja je organizovala rekreativnu nastavu u Krupnju povraćaj novca. Razlog je što su se deca vratila ranije zbog zdravstvenih problema.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare