Udruženje građana “ZEMUN MOJ GRAD” pozvalo je opštinske vlasti da odustanu od proslave Nove godine

1
752
zemun

Po celoj Srbiji krenula je lavina pozitivne energije ogledana u činjenici da lokalne samouprave slušaju glas građana, te otkazuju dočeke gregorijanske Nove godine i basnoslovne sume namenjene ovom besmislenom terevenčenju usmeravaju u pravcu onih kojima je to najpotrebnije.

U ovoj divnoj akciji prva je “povukla nogu” Požega koja je otkazala besmislenu manifestaciju kako bi bio popravljen skener u njihovoj bolnici. Akciji su se potom priključili i Novi Pazar, Subotica i još neki gradovi, a veliki odjek je bio i u Čačku, gde naprednjačka vlast nije izašla u susret građanskom zahtevu i istrajava u svojoj prethodnoj odluci.

Od beogradskih opština akciji se prva priključila opština Stari Grad, koja će sav novac predviđen za novogodišnje trošenje usmeriti, prema rečima zamenika predsednika Nenada Borovčanina, prema bolesnoj deci i siromašnima. Nažalost, Zemun i ovde pokazuje svom duhu nesvojstvenu prirodu i zauzima poziciju nekulturnog provincijskog rođaka u odnosu na Stari Grad. Naime, u Zemunu je od prošle godine počelo održavanje proslave gregorijanske Nove godine na platou Velikog trga, gde je glavna zvezda bio pevač novokomponovane muzike Željko Šašić.

Ove godine je planirano da to bude jedan od učesnika nekog muzičkog formata televizije Pink, uz nekoliko bendova i pojedinaca. Ovo, dakle, ne samo da nije odgovarajuće momentu (datum na koji se pravi ova terevenka na kojoj će biti deljen alkohol uz kafansku atmosferu na Trgu izuzetno iritira većinsko stanovništvo Zemuna pravoslavne veroispovesti, budući da se pravi u vreme posta), već ni kulturološki, estetski niti po senzibilitetu ne odgovara pravom, izvornom duhu Zemuna već, nažalost, oslikava duhovno stanje vladajuće garniture radikalsko – naprednjačke provenijencije. A to nije evropski već orijentalni Zemun, dakle onakav kakav nikada nije smeo da postane.

Udruženje građana “ZEMUN MOJ GRAD” pozvalo je opštinske vlasti da odustanu od proslave Nove godine na trgu.

– Budući da se kroz štampu provukla informacija kako na ovu stvar neće biti trošen budžetski, već novac prikupljen od privatnika, smatramo da to samo olakšava proces transfera novca prema najugroženijima, pošto nema potrebe za donošenjem skupštinskih odluka o izmenama odluke o budžetu GO Zemun, izjavio je za Zemunske novine predsednik udruženja “ZEMUN MOJ GRAD” Dušan Zrnić.

Zrnić je naglasio da će udruženje na čijem je čelu pokrenuti peticiju kojom bi Zemunci izrekli svoje mišljenje o ideji koja je osvojila celu Srbiju. Кako kaže, ostalo je svega nekoliko dana za delovanje, ali veruje u brz i nedvosmislen odgovor Zemunaca po ovom pitanju.

Peticiju možete potpisati u prilogu ovog teksta. Udruženje “ZEMUN MOJ GRAD” postoji od 2013. Imali su više zapaženih akcija među Zemuncima, a naročito su se istakli u prikupljanju pomoći za postradale u poplavama, kada su se pokazali organizovanijim od opštinskog štaba koji je plaćen za to.

Od tada počinje pravi progon članova ovog udruženja od strane predsednika opštine Dejana Matića i njegovih saradnika, koji je došao dotle da je Dušan Zrnić bez objašnjenja i otkaznog roka bukvalno izbačen sa posla u javnoj službi. Zemunske novine se priključuju ovoj inicijativi.

Dodajemo, osim bolesne dece i onih kojima je pomoć najpotrebnija, još jedan razlog da Zemun ne pravi drumsku kafanu od svog Velikog trga – a to je pijetet prema iznenada preminulom hroničaru Branku Najholdu.

Najmanje što Zemun može da mu učini jeste da u 2017. godinu uđe kulturno i dostojanstveno.

PETICIJA:

Apel Zemunaca: Budimo humani – Nova godina za Novi život!

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
1 Komentar
Stariji komentari
Novi komentari Najviše ocena
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Boris

Bravo Zemunci!!!! Ne moze vam niko nista!