Uhapsite Stamatovića!

2
76

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, već neko vreme nalazi se na udaru svih režimskih medija, koji ga optužuju za brojne zloupotrebe službenog položaja, nepotizam, korupciju i kriminalno ponašanje. Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu protiv Stamatovića i još 10 osoba zbog sumnje da su državu oštetili nezakonitim izdavanjem dozvola za gradnju na Zlatiboru.

Notorne laži su da sam radio te nezakonitosti. A ovo nije prvi put : već je, vršenjem političkog pritiska, slično bez uspeha pokušavala vlast DS-a, takođe sa specijalnim tužiocem i tada UBPOK-om. Sada je tako i kod SNS-a, po istim predmetima postupaju, samo što se promenilo ime u SBPOK. Očekujem da se o ovim optužbama protiv mene, jakih naslova a slabe argumentacije, oglasi specijalni tužilac. Ako je on siguran u to što se tvrdi, pozivam ga da me odmah uhapsi. U protivnom, ako je on izneo te sumnje bez dokaza, podneću protiv njega krivičnu prijavu – izjavio je Stamatović za list Politika.

Predsedniku čajetinske opštine se pripisuje da je “lično dao dve dozvole za gradnju objekata od skoro 2.500 kvadrata, iako na to nije imao zakonsko pravo (čak je i sebe ovlastio), čime je država oštećena za više od 2,7 miliona evra”. Sumnja se da je na osnovu tih dozvola sagrađeno 2.653 kvadrata više od dozvoljenih. Istragom treba da se provere i detalji projekta izgradnje turističke gondole preko Zlatibora, kao i prodaja velikih površina državnog zemljišta. Istražnim radnjama, navodno, još su obuhvaćeni jedan sudija užičkog Višeg suda, dvojica biznismena kojima je izdavanjem dozvola za gradnju pribavljena korist od 2,7 miliona evra, petoro zaposlenih u opštini Čajetina, jedan advokat iz Čajetine, kao i N. N. lice iz Turističkog društva Palisad na Zlatiboru.

Istina je, ipak, malo drugačija- predsednik opštine nije vlastan da potpisuje građevinske dozvole, ali u jednom momentu opština Čajetina nije imala načelnika opštinske uprave, pa je predsednik, ovlašćen od strane opštinskog veća, izvršio potpisivanje rešenja.

Stamatović je od službenika SBPOK-a dobio zahtev za dostavu podataka, odnosno odgovarajuće dokumentacije. Dokumentaciju treba dostaviti čini 19 tačaka, to su razni izveštaji o predmetima opštinske uprave, izvršenim nadzorima, izveštaji revizora i drugi. Recimo, državni revizori su detaljnim pregledom u Čajetini utvrdili da ima sitnih primedbi i prekršaja u radu, kao i u drugim opštinama, ali ništa krupnije. U svemu je, međutim, zanimljivo, upravo neverovatno što se tih 19 tačaka poklapa sa nedavnim zahtevom Opštinskog odbora SNS-a u Čajetini upućenim tužilaštvu.

Uzećemo i primer čejetinske gondole, koja je još jedna od “inkriminišućih” stavki prema Stamatoviću. Ako nju poredimo sa drugim takvim projektom koji će graditi država, jasna je razlika. Novine, recimo, pišu da će žičara od Bubanj Potoka do Avale, duga četiri kilometra, koštati 13 miliona evra. Ova zlatiborska duga je devet kilometara, ima međustanicu, a košta istih 13 miliona evra. U kom pravcu odlazi ta ogromna razlika ? Sada Ministarstvo građevina drastično ometa opštinu Čajetina oko prenosa zemljišta.

Zemunske novine zahtevaju hitno hapšenje Milana Stamatovića. Podsetićemo se našeg ranijeg pisanja, u pitanju je čovek koji uživa nedvosmislenu podršku svojih sugrađana, i već nekoliko mandata osvaja apsolutnu većinu na čajetinskim izborima, bez obzira kakav je rejting partije kojoj pripada. Za razliku od nekih drugih lokalnih “šerifa” neprikosnovenih u svojim opštinama, Stamatović se nije obogatio tokom svog mandata, nema pretorijansku gardu, nema pajser brigadu, nema kriminalne krugove koji ga održavaju na vlasti zastrašivanjem i batinanjem sugrađana- izvor njegovog političkog uspeha jeste isključivo u njegovom dosadašnjem radu i građanima koji žele da tako nastavi. Dakle, ponovićemo još jednom, a, ako bude bilo potrebno, pokrenućemo i peticiju kojom će se zahtevati hapšenje Milana Stamatovića, predsednika opštine Čajetina, jer je ovakav političko- ekonomski profil potpuno atipičan za srbijanske političare i to, logika nalaže, mora biti sankcionisano.

Međutim, imamo jedan uslov- da se ide redom. Ukoliko je ovoliki državni problem navodna korupcija u jednoj maloj opštini, sa par hiljada stanovnika, koja, gle čuda, eksplodira u medijima nedugo nakon što predsednik Stamatović spreči neviđenu otimačinu državnog zemljišta na Zlatiboru od strane ministarstva Zorane Mihajlović, onda je, svakako, mnogo veći problem nepravilnost i korupcija u višestruko većim lokalnim samoupravama.

Mi ćemo, za početak, dati predloge za gradonačelnika Beograda, koji je, kako DOKUMENTI objavljeni od strane KRIK pokazuju, protivzakonito nastavio da upravlja ofšor kompanijama sa Devičanskih ostrva i nakon što je preuzeo javnu funkciju, te izvršio milionske kupovine desetina stanova u inostranstvu, a ranije je učestvovao u privatizaciji “Zlatibor turista” i “Kraljevih konaka”, dva puta povodom toga dolazio je kod Stamatovića u kancelariju sa Milomirom Joksimovićem zvanim Miša Omega. Siniša Mali je tada bio zaposlen u Agenciji za privatizaciju, a uporedo je tu zastupao Joksimovićevu firmu. Takođe, zalažemo se za našeg, lokalnog čoveka- Dejana Matića, poznatijeg kao Super Deki, koji je, za razliku od Stamatovića koji to nije uspeo nakon decenije vlasti, postao bogat čovek nakon samo šest meseci mandata. Dodatno se može ispitati namera Zorane Mihajlović o poklanjanju preko dve hiljade hektara zlatiborske zemlje privatnicima, koju je sprečio upravo Milan Stamatović.

Dakle, nemamo problem- hapsite, provlačite kroz medije, osudite Stamatovića- ali tek nakon, makar ovih naših nekoliko, onih koji po svemu treba da idu pre njega.

Do tada, kako priliči pristojnim ljudima i patriotama, možemo samo da pružimo nepodeljenu podršku ovom čoveku u svemu što radi. Baš onako kako to čine njegovi sugrađani, koji, kao jedan od svetlih primera u Srbiji, ne žele i nemaju naprednjačku vlast.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
2 Komentara
Stariji komentari
Novi komentari Najviše ocena
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Rada

Хапсили би они да не би и себе повукли у врзино коло.
Стаматовић, колико ми је познато, брани свој крај и имовину грађана, за разлику од тужилаца ужива поверење оних који су га изабрали и заступа њихове виталне интересе.
Сад су појачали политичке притиске, јер треба да покраду све што могу.
Међутим, јуначан је то народ.
А Стаматовићу-свака част. Кад би други председници општина бранили и чували имовину и интерес народа-где би нам био крај?
То је у “напредном” поретку ствари недопустиво, отуда провлачење Стаматовића кроз “топлог зеца”.

zlatiborac

Zlatibor je posato jedno veliko ruglo i sramota za srpski turizam.Unakazen trzni centar sa soliterima,pranje para kroz gradjevinu….BRUKA I SRAMOTA.Sta radi gradjevinska inspekcijai kako je moguce da se zidaju soliteri bez ikakvih dozvola????
Sta radi Opstina-ko to tamo peva?Ne,ko to tamo pere pare.