Uzurpacija vlasti u Mladenovcu

0
75

Možda nam se čini nebitnim, ili dalekim, ili preuveličanim, ali u Mladenovcu je danas pala svaka, ma i najrudimentiranija forma poštovanja zakona, pravde i propisa i ušlo se u ogoljenu diktaturu centralnoafričkog tipa. Naime, SO Mladenovac je raspuštena nakon što je smenjen predsednik, 12. juna ove godine.

Pošto niko nije imao većinu za formiranje vlasti, Skupština grada Beograda formirala je petočlani privremeni organ, 16. jula. Izbori su, dakle, po zakonu trebalo da budu raspisani najkasnije do 17. 09. og, a poslednji rok koji uključuje izborne radnje istekao je prošle nedelje.

Dakle, to je presedan nezabeležen u istoriji demokratskih sistema- to se nikada i nigde nije dogodilo, osim, možda, u nacističkoj Nemačkoj. Predsednik Skupštine grada, Nikola Nikodijević, ovakvo nezapamćeno bezakonje pravda, još jedna sličnost sa nacističkom Nemačkom, štednjom, izjavivši da sledeće nedelje ide, citat, na konsultacije u Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

  • Videćemo koji je zakonski model, da se izbori održe sa redovnim lokalnim koji će svakako biti na proleće. Sve ovo je u korist građana, hoćemo da smanjimo troškove, dodaje Nikodijević, očito ne shvatajući da je izjava ovakvog tipa krivično delo i, praktično, suspenzija ustavnog poretka Republike Srbije. Neodržavanjem izbora u Mladenovcu sproveden je ozbiljan presedan rušenja ustavnog poretka i poštovanja zakonskih akata Republike Srbije, a prekršen je i Statut grada Beograda.

Ova opasna praksa lako može biti preneta i na republički model, kada bi vladajući naprednjaci, u slučaju da procene da izbori nisu opcija koja im odgovara, uzurpiraju vlast po mladenovačkom modelu i nastave da vladaju bez ograničenja.

Zemunske novine su već pisale o dešavanjima u opštini Mladenovac, o zapošljavanju brojnih članova familije Predraga Vulinovića, nekadašnjeg funkcionera DSS, a danas člana grupe oko Andreje Mladenovića, koju čine, još uvek neformalno, naprednjački kadrovi. Vulinoviću je, inače, nedavno zapaljen i automobil, pa je to još jedan podatak koji govori u prilog činjenici da u Mladenovcu vlada atmosfera slična onoj na Divljem Zapadu.

Ne možemo da tolerišemo ovakvo bezakonje u Srbiji. Za sada organizovane grupe koje pokušavaju da stanu na put ovom aktu bez presedana jesu Demokratska stranka, Restart Saše Radulovića, Nova Srbija, SDS, radikali…

Pratićemo situaciju i izveštavati o njenom daljem razvoju.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare