Vehabije stigle do Zemuna

2
72

I u Zemunu i u Batajnici već neko vreme su uočljive grupacije vehabija koje se kreću u nekoj vrsti patrola, što je karakteristično za oblasti gde oni čine većinu i sprovode šerijat.

Zna se da je glavni organizator i najznačajniji islamista na ratištu u Siriji upravo Zemunac.

U ovom kraju je oduvek bilo muslimana, ali odskoro smo svedoci da je među njima sve više Roma – priča  jedan od vlasnika ugostiteljske radnje na ulazu u zemunsko naselje Altina.

– Pojedini puštaju mudžahedinske brade i sve češće razmenjuju pozdrave “Selam alejkum”. Viđamo i momke nalik vehabijama, ali zasad nikoga ne ugrožavaju.

Istinski muslimanski vernici, smatraju stručnjaci, najbolji su paravan za delovanje radikalnih islamista. Njihov cilj nije pridobijanje iskrenih verujućih ljudi, već suprotno – neobrazovanih i neutemeljenih u svojoj veri. Radikalni “propovednici” klone se agitovanja u zvaničnim džamijama i drugim verskim objektima. Tu, međutim, stiču poznanstva koja kasnije koriste za širenje radikalnih ideja.

Obećavaju novčanu pomoć, rad u inostranstvu i školovanje dece. Porodice koje im deluju kao pogodan “materijal” nastoje da udalje od lokalnih džamija i poštenih imama i uvere ih da Islamska zajednica Srbije ne propoveda ispravno učenje islama.

Organizacije koje okupljaju Rome Srbije glasno se protive ekstremistima u svojim redovima i edukacijom stanovništva nastoje da zaustave sve oblike manipulisanja.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
2 Komentara
Stariji komentari
Novi komentari Najviše ocena
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gaza

Ma treba IH po guzici nje I’m ovo Sirija Ovo he bre Zemun.Kako bi rekao Kristian Udri gde god IH vidis

Nikola

Sta je bilo sa radikalskim Zemunom i Batajnicom,gde su Srpske dveri,Obarz,1389,Cetnickim pokretom…sve to preslo u izdajnicki SNS..a ovakvi nam se setaju po Zemunu…sta smo doziveli…tuga