Vizuelni znak Kluba matične kulture Zemuna

0
688

” Biti pravi Zemunac nije stvar krštenice, nego je stanje duha ! ” ( Zemunski manifest, 1992. godine )

Klub matične kulture Zemuna obeležio je 23 godine postojanja. To je udruženje građana koje čuva kulturnu baštinu, spomeničko nasleđe i memoriju grada Zemuna.

Željko Batinić , slikar i grafički dizajner, dizajnirao je vizuelni znak Kluba matične kulture Zemuna. Vizuelni znak Kluba matične kulture Zemuna je skraćenica KMK ( Klub matične kulture ) , krug – sunce i dva lista. Skraćenica KMK je istovetna i na ćirilici i na latinici , što je značajno za Zemun koji je u svojoj istoriji pridavao značaj poštovanju multikulturalnog stanovništva. Željko Batinić je, pored ovog osnovnog vizuelnog znaka, stilizovao i grb koji se sastoji iz okvira u obliku cveta žute boje sa nagoveštajem trobrežja karakterističnog za grad Zemun – Gardoš, Ćukovac, Kalvarija, a u podnožju je potpis Zemun, na lenti u plavoj boji.

Željko Batinić se u vizuelnom obeležavanju Kluba matične kulture Zemuna trudio da zadovolji osnovne principe grafičkog dizajna između informativne funkcije i estetskog rešenja. Njegovo vizuelno rešenje je jednostavano, jasno ,ali u isto vreme i promišljeno. Dobar grafički znak retko koristi više od tri boje, u rešenju Željko Batinić je koristio prevashodno plavu, žutu i zelenu boju. Dato vizuelno obeležavanje, pogotovo osnovni vizuelni znak Kluba matične kulture se lako pamti, i prepoznatljiv je , pogodan za upotrebljivost u različite svrhe – na memorandumu, na kovertima i drugim štampanim i digitalnim izdanjima. Vizuelno grafičko obeležavanje je značajno za identitet udruženja koje se predstavlja.

Željko Batinić je rodjen 1939. godine u Krčedinu . Prošle godine imao je zapaženu izložbu portreta patrijarha Pavla u galeriji Domu vazduhoplovstva ” Ikar “, a poznat je po akvarelima Zemuna. Autor je preko 150 zaštitnih znakova, plaketa, plakata, omota za knjige. Dobio je 70 priznanja za grafički dizajn. Od 1975. godine član je ULUPUDUS-a.

Branka Milutinović , kustos i dipl.istoričarka umetnosti

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare