VRUĆA PREDIZBORNA KAMPANJA

1
68

Osnivač prve zemunske građanske opcije, Zemunskog pokreta, profesor Miša Кrstić, obavestio je Zemunske novine da je GG Zemunski pokret- Miša Кrstić izvršila neophodne proceduralne radnje kako bi obezbedila svoje učešće na predstojećim izborima, pod tim imenom.

Podsetićemo, već neko vreme traje spor između Кrstića i Zemunskog pokreta sa grupom od nekoliko bivših partijskih aktivista raznih partija koji su, po Кrstićevim rečima, uzurpirali ime pokreta na fingiranoj skupštini organizovanoj od strane Srpske napredne stranke. Ovim potezom profesor Кrstić je, definitivno, stavio tačku na svaku diskusiju. Inače, na stranicama Zemunskih novina je kroz organizovane komentare vršena prava hajka na Mišu Кrstića, od strane onih koji pokušavaju da ga izbace iz „igre“ u kojoj se išlo dotle da mu je pominjana porodica, supruga i deca, čak i lično prećeno, zbog čega je moralo da reaguje uredništvo.

Кrstiću se spočitavao politički oportunizam, saradnja sa više različitih partija, što je sve tačno- ali moramo biti iskreni pa reći da je njegov pokret od osnivanja 2008. godine, do danas, bez obzira sa kim sarađivao, bio uvek opoziciona opcija u Zemunu, bez obzira na to ko vršio vlast. Redakcija Zemunskih novina sa osobitim zadovoljstvom posmatra svako autentično građansko organizovanje Zemunaca (dakle, svako ono iza koga ne stoje interesi vladajuće partije), tako da će i ubuduće, sa zadovoljstvom, izveštavati o aktivnostima Zemunskog pokreta.

Što se tiče dešavanja među ostalim političkim akterima u Zemunu, dve stvari su definitivne- Dejan Matić podnosi ostavku i ostaje u trci za predsednika opštine, dok je Duško Tarbuk definitivno odbačen kao kandidat za tu funkciju.

Podsetićemo, u SNS su saznali za Tarbukovu inicijativu za povratak u DSS, kao i za to da je tamo dočekan „na nož“- njegova „veza“ nije uspela da mu obezbedi ni petominutni sastanak sa Sandom Rašković Ivić, tako da su mu vrata u staroj partiji definitivno zatvorena za sva vremena. Tarbuk se na pokušaj povratka u DSS odlučio nakon što je saznao da mu funkcija predsednika opštine nije sto posto zagarantovana- svojim plasmanom na poslaničku listu „patriotskog bloka“ želeo je da izvrši pritisak na više naprednjačke instance- bezuspešno. Inače, Tarbuk postaje prilično problematičnog položaja u SNS- predsednici zemunskih mesnih odbora se žale kako je doveo premalo ljudi, a i to što je doveo odbija da radi u kampanji i da učestvuje u radu a zahteva previše ustupaka.

Ukratko, svedoci smo, u njegovom slučaju, jednog tako strmoglavog pada, od neprikosnovenog kandidata broj jedan, do potpunog autsajdera, za samo par meseci. Poslednja informacija je da Tarbuk novim pritiscima pokušava da obezbedi sebi mesto u Privremenom organu, koji će Skupština Grada imenovati u SO Zemun nakon ostavke Dejana Matića- videćemo kako će sa time ići.

Još jedan naprednjak se priključio Tarbuku u aspiracijama ka drugoj stranci (i opet je reč o DSS)- u pitanju je Gavrilo Кovačević, sekretar zemunskog odbora i naprednjački „čovek za specijalne operacije“. Кovačević drži pod kontrolom više „građanskih“ grupacija, koje pokušava da objedini u jednu (Složni za Zemun i Batajnicu), kako bi dodatno obezbedio svoju poziciju u opštini. Interesantno je da je on, baš kao i Tarbuk, pre ulaska u SNS bio član DSS (iako tamo nije pripadao Tarbukovoj takozvanoj „primitivno- ohlokratskoj“ opciji, već autentičnom, gospodskom i građanskom DSS) i da, za sada samo posredno, ali vrlo jasno, šalje signale kako bi, sa grupom naprednjaka, možda bio zainteresovan za povratak u matičnu partiju.

Predsednik zemunskog DSS, Srđan Furtula, odbio je da komentariše saznanja koja imamo, a na naše pitanje da li je istina da u Zemunu nastupaju bez pokreta DVERI, izjavio je da nema komentar.

Zemunski socijalisti, u koaliciji sa JS i PUPS nadaju se dobrom rezultatu i još jednom mandatu u vlasti. Predsednik zemunskih socijalista, Saša Ljubinković takođe je odbio da komentariše predizborne aktivnosti svoje koalicije, izgovarajući se da je, citiramo, „na terenu sa visokom travom, potpuno mokrih cipela i da ne može u toj situaciji da komentariše izbore koji još uvek nisu raspisani“.

U Srpskoj radikalnoj stranci nam je rečeno da očekuju da samostalno osvoje većinu potrebnu za formiranje vlasti u Zemunu i najavili su „dalju borbu protiv korupcije i izdajnika“, ne precizirajući, u skladu sa novoproklamovanom politikom Vojislava Šešelja, ko se podrazumeva pod terminom „izdajnik“. Zabrinjava nedostatak aktivnosti kod stranaka levog centra- kao da su već prepustili Zemun naprednjacima. Dakle, jedno je sigurno- predizborna kampanja se zahuktava. I kako vreme prolazi, biće sve zanimljivija.

Zemunske novine će, naravno, redovno obaveštavati svoje čitaoce o svemu. Imamo i malu najavu- pravu mini seriju tekstova o malverzacijama opštinskih funkcionera, poput onih koje smo već objavili- to je nešto što uvek bude aktuelno u kampanjama.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
1 Komentar
Stariji komentari
Novi komentari Najviše ocena
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
lazar markovic

Ove novine su gore od Informera i Zube ,