Za “Napredni” Zemun

1
90

Nije tajna da u zemunskom odboru SNS ne vlada harmonična atmosfera. Sastanci se neretko završavaju žučnim svađama, a diskusije između funkcionera i fizičkim sukobima.

Zgranuti radnici opštine Zemun i danas prepričavaju jednu od takvih diskusija u kojoj je poentirao fizički jači diskutant, udarivši kolegu stolicom (!) po glavi.

Međutim, manje je poznato da je među zemunskim naprednjacima za dlaku izbegnut raskol neposredno pred sednicu SO Zemun koja je održana 1. juna. O čemu je reč?

Već smo pisali o grupi funkcionera DSS koja je, da bi sačuvala funkcije, izvršila dramatičan „prelet“ u SNS. Ovaj incident ispratili su svi pisani i većina televizijskih glasila, a prebezi su odmah pozicionirani u organizacionoj šemi SNS. Ovo među naprednjačkom „pešadijom“, ljudima koji iznose svaku partijsku kampanju na plećima, nije uopšte primljeno sa odobravanjem. Čak je i jedan broj lokalnih funkcionera nerado gledao na ovaj prelet, shvatajući da će većina njih biti pomerena u stranu kako bi se oslobodile funkcije za bivše DSS- ovce.

Prema tvrdnji našeg izvora, iako su svoje nove pozicije utvrdili ozbiljnim finansijskim inputima prema onima koji odlučuju, novopečeni naprednjaci su izazvali pravu pobunu, u kojoj je učestvovao jedan broj odbornika i funkcioneri koji ih kontrolišu. Situacija se toliko otrgla kontroli da je u jednom momentu dovedena u pitanje skupštinska većina.

Stvar je „ispeglana“ tako što je pobunjenima obećano da niko od prešavših iz DSS neće dobijati nove funkcije u opštini Zemun, te da će se pri raspodeli budućih sinekura voditi računa o dužini stranačkog staža.

Sama reč nije bila dovoljna, te je učinjeno nešto što zaslužuje da se svrsta u istorijske presedane srpskog parlamentarizma- pošto je DSS u SO Zemun imao tri odbornička mandata, a to nije dovoljno za formiranje samostalne odborničke grupe, čovek od najvećeg poverenja predsednika SNS Zemun napustio je odborničku grupu SNS i priključio se trojici odbornika DSS, pa su zajedno formirali odborničku grupu „Za napredni Zemun“. Dakle, formirana je paralelna odbornička grupa Srpske napredne stranke, jer bi ulazak ovo troje odbornika u već postojeći odbornički klub naprednjaka izazvao pobunu među naprednjačkim odbornicima i doveo u pitanje skupštinsku većinu. Duško Tarbuk (prvi čovek prebeglih DSSovih članova) je, po rečima našeg izvora iz SNS, bezuspešno pokušao da umiri strasti organizujući svečani ručak za sve predsednike mesnih odbora SNS sa teritorije Zemuna. Kada to nije pomoglo, veče pred sednicu, nakon celodnevnih usijanih telefonskih razgovora, odlučeno je da naprednjaci u Zemunu treba da imaju dve odborničke grupe.

Naš izvor iz gradskih struktura SNS nam je preneo informaciju da će jedan broj aktuelnih zemunskih naprednjaka koji obavljaju visoke funkcije u GO Zemun biti sklonjen u stranu već na sledećim lokalnim izborima, kako bi se obezbedio prostor za udomljavanje kadrova iz bivšeg DSS. Ostaje nam da vidimo da li će se pronaći modus za amortizaciju neizbežnog bunta koji će takav potez izazvati.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
1 Komentar
Stariji komentari
Novi komentari Najviše ocena
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Stanovnik Iz jaska

Nemozemo vise da slusamo o stevi gralu,svi znaju da je on ratni profiter.