Zemun godinama bez bioskopa

0
75

Bioskopi “Beograd filma” posle privatizacije ponovo na prodaju, a mnogi propadaju. Građani Zemuna više od decenije bez projekcije

GRAĐANI Zemuna već više od deset godina nemaju nijedan bioskop. Nekada ih je postojalo šest – “Jedinstvo”, “Sloboda”, “Central”, “Sutjeska”, “Kino-bašta” i bašta Doma vazduhoplovstva.

“Beograd film”, privatizovano preduzeće u vlasništvu Nikole Đivanovića, biznismena iz Londona, bilo je zaduženo za sudbinu ovih zastarelih objekata. Međutim, prostorije “Centrala” pretvorene su u tržni centar “Bazar”, gde se na mestu ranije sale sada nalaze tezge sa robom, dok je objekat bioskopa “Jedinstvo” napušten. “Sloboda” je takođe pretvorena u tržni centar, ali je po rečima zaposlenih u susednom lokalu, “Foto Bora”, ovaj prodajni objekat radio tek mesec ili dva, te je nakon toga ponovo završio “pod ključem”.

Danas na vratima nekadašnjeg kultnog bioskopa stoji oglas za izdavanje lokala u ovom prostoru, i koliko se spolja može videti, unutrašnjost deluje napušteno i ruinirano. Slična sudbina zadesila je i ostale bioskopske objekte, koji su vremenom menjali namenu. Zemunci se pitaju ko je od nadležnih odgovoran za ovakvo stanje i kako je moguće da žitelji ove velike beogradske opštine nemaju mogućnost da uživaju u “sedmoj umetnosti”.

– Poslednji put sam početkom devedesetih godina u zemunskom bioskopu “Sloboda” gledala film “Društvo mrtvih pesnika” – priča Ljiljana, prolaznica u Glavnoj ulici. – Znam da govorim u ime svih građana naše opštine kada kažem da je nedopustivo da više nema nijedne sale gde bismo mogli da uživamo u filmovima.

UGOVOR JE ISPOŠTOVAN PREDUZEĆE “Beograd film” je nakon privatizacije bilo pod nadzorom Agencije za privatizaciju do aprila 2008. godine, nakon čega je nastavilo samostalno da funkcioniše. – Obaveze “Beograd filma” prema Agenciji za privatizaciju su istekle, i ovo preduzeće više nije u našoj nadležnosti – navodi Dušan Belanović, šef službe za informisanje ove agencije. – Ispoštovane su sve stavke ugovora, i to unapred, a svi radnici prihvatili su predloženi socijalni program. I pre privatizacije znali smo da nije realno očekivati da će svih 13 objekata nastaviti da rade kao bioskopi.

 

Kako nam je rečeno u opštinskoj upravi, navedeni bioskopi nisu u njenom fondu, odnosno nisu u nadležnosti Javnog preduzeća “Poslovni prostor Zemun”. Od zaposlenih u preduzeću “Beograd film” nismo dobili nikakve informacije jer nisu ovlašćeni da daju izjave, a vlasnik se trenutno nalazi u inostranstvu. Ono što je poznato jeste da je deo bioskopa u vlasništvu ove firme prodat, a nedavno je na sajtu ove kompanije osvanuo i javni oglas za prodaju preostalih bioskopa, među kojima je i zemunska “Sloboda”.

Zemun je otvaranjem “Madlenijanuma” i restauracijom “Zavičajnog muzeja” obogaćen kulturnim sadržajima, ali da li je povratak filma u planu opštinskih vlasti, još uvek nije poznato. Do tada, ljubitelji filma će na projekcije ići “preko mosta” ili u moderne bioskopske sale šoping centara “Ušće” i “Delta siti”.

Autor: I. Labović

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare