Zemun gori, a Matić se češlja

5
89
zemun

U jednom od solitera na Keju oslobođenja izbio je požar.

Vatrena stihija nastala je u stanu na 14. spratu, a plamen je bio toliko jak da su popucali svi prozori do osamnaestog.

Među stanarima se može čuti priča da je ovo treći po redu požar u istom stanu, a vlasnica Nadežda Petrović je osim požara doživela i jednu poplavu. Njena panično glasna tvrdnja da je u pitanju podmetnuti požar samo dodatno dovodi u centar pažnje pitanje protivpožarne zaštite u objektima kolektivnog stanovanja sa brojem stanara kakav je u ovim zemunskim soliterima. Indikativno je da je krajem oktobra prethodne godine, dakle pre nepuna tri meseca, predsednik opštine Dejan Matić održao sastanak sa predsednicima skupština stanara zgrada koje imaju više od 30 stanova. Zemunske novine su pominjale ovaj sastanak, navodeći ga kao Matićev panični pokušaj da poveća sopstvenu biračku bazu.

Na samom sastanku, na kome su prisustvovali i predstavnici gradskih preduzeća organa vlasti, predstavnici skupština stanara su “saslušani o problemima koji ih muče i načinu na koji opština Zemun može da im pomogne”. Redakcija Zemunskih je imala uvid u upitnik koji dat predstavnicima skupština stanara da ispune (jedan od njih je naš verni čitalac) i ostalo nam je potpuno nejasno šta se time pokušava postići- u Zemunu gotovo da ne postoje društveni niti opštinski stanovi, a posebno to nije slučaj sa stambenim zgradama ovolikog kapaciteta- međutim u upitnicima je ponuđeno rešavanje problema osvetljenja zgrade, postavljanja rampi za osobe sa invaliditetom, ugradnja interfona, prekidača za svetlo, popravka prozora, DDD usluge, zamena ulaznih vrata…

Ovakvo iskakanje iz sopstvenih nadležnosti nije prvina zemunskim opštinarima, ali svaki prosečan građanin bio bi u najmanju ruku zabrinut da se na zgradi u kojoj su privatni stanovi novcem svih nas popravlja ono što je dužnost samih stanara- nema nikakve razlike između toga i, recimo, odluke da se nečija privatna kuća okreči i zameni joj se stolarija, a to je ravno prvorazrednom skandalu. Kao što smo naveli, u pitanju je klasična kupovina glasova novcem poreskih obveznika i, dodajemo još jednom, usmeravanje budžetskog novca u tekuća održavanja zgrada sa privatnim stanovima jeste nedopustivo kršenje nadležnosti i zloupotreba ovlašćenja. Vratimo se na temu- u zgradi pomenutoj na početku teksta na delu je treći po redu požar u istom stanu.

Budući da je na istom mestu bila i poplava, ne možemo razumeti izostanak reakcije nadležnih službi- od socijalnih, preko MUP, pa sve do same lokalne samouprave. Problem koji imaju stanari ovog solitera nije ni evidentiran na “revolucionarnom” sastanku predsednika opštine sa predsednicima skupština stanara. Međutim, ovo nije jedini propust opštinskih vlasti koji se tiče protivpožarne problematike.

Dana 14. maja 2014. godine, na sednici Skupštine GO Zemun, odbornik SDP Nikola Dmitrašinović postavio je odborničko pitanje vezano za protivpožarnu zaštitu.

  • Moje javljanje bilo je indireknto vezano za tačku ustanovljavanja nagrade za vatrogasca meseca. Naime, jedna od osovnih dužnosti svakog odbornika ili poslanika, bio on u republičkom parlamentu, skupštini grada ili skupštini opštine jeste da pokreće inicijative i da daje predloge. Kao opštinski odbornik imao sam priliku da se upoznam sa realnim problemima i strahovima građana koji stanuju u zemunskim soliterima. Jedan od najvećih problema je nepostojanje svesti o tome šta treba raditi u slučaju požara u takvim objektima. Za vreme SFRJ u svakoj zgradi je postojala tabla sa spiskom zvukova obaveštavanja o opasnosima, organizovane su vežbe i probe za slučaj vanrednog stanja, a organ koji se time poslom bavio je bila civilna zaštita. Danas je evidentno da ne postoji informacija da li postoji institucija zadužena da prati stanje u kojem se nalaze stambene zgrade kada je reč o zaštiti od požara, niti da postoji edukacija građana po tom pitanju. Zbog svega navedenog sam iskoristio navedenu tačku dnevnog reda da predložim formiranje skupštinske komisije koja bi utvrdila u kakvom stanju se nalaze zemunski soliteri kada je reč o protivpožarnoj zaštiti, na kom nivou je poznavanje stanovnika solitera o ponašanju u slučaju požara i da je potrebno utvrditi gde postoje protivpožarne stepenice i u kakvom su stanju, izjavio je Dmitrašinović tada.

Iako nije dobio odgovor, svoju inicijativu je izneo još jednom :

  • Nakon ove sednice sam još jednom pokušao da pokrenem ovo pitanje u razgovoru sa gospodinom Nenadom Vranjevcem predsednikom Skupštine opštine Zemun. Predložio sam formiranje skupštinske komisije sa predstavnicima svih stranaka, koja bi utvrdila činjenično stanje. Umesto odgovora prešao je na drugu temu i time uklonio ovo pitanje iz naše priče. Istu situaciju sam već doživeo godinu dana pre toga – 2013. godine, kada sam unutar DSa pokušao da prezentujem isti problem. Tada mi je Zoran Krznarić – sadašnji predsednik opštinskog odbora DS Zemun, rekao da ne otvaram to pitanje. Na temu protivpožarne bezbednosti sam kao odbornik pokušao da razgovaram sa građanima solitera na Zemunskom Keju. Štand se nalazio na Keju baš ispred zgrade koju je zahvatio požar. Odziv građana nije bio zadovoljavajući, čak smo nailazili na negativne reakcije.

Postavlja se pitanje da li će se uvek čekati na ovakve nemile događaje, koji samo pukom srećom nisu odneli i ljudske žrtve, pre nego što se obrati pažnja na konstruktivne predloge onih koji ne pripadaju naprednjačkoj opštinskoj većini. Ignorisanje kvalitetnih predloga zbog “političke nepodobnosti” predlagača mogu nas koštati mnogo više od materijalne štete.

Tim pre što Matić, videli smo, na sastanku na kome je imao priliku da otvori ovako bitnu temu, pokušava da kupi naklonost birača šminkanjem zgrada, za koje nema ni nadležnost niti moralno pravo da u tom pravcu usmerava novac građana Zemuna.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
5 Komentara
Stariji komentari
Novi komentari Najviše ocena
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Milos

Govnjive motke svi u ruke i udri bandu lopovsku!!!!

Slavica

I sad svi drugi krivi, a mozda je zena ukljucila grejalicu ili sl. Zasto drugi stanovi nisu goreli, nego samo njen, verovatno je to njen nemar i sad treba svi da ispastaju zbog toga!

Milka

Невероватни смо!
“Грејалица”, рингла, пегла – могле су да се десе и Славици.
Где је превентива?
Зашто се, сем пропагандно, сазивају назови састанци скупштина станара зграда без икаквог епилога, закључка?
Распад система.
Матић се не чешља, човек је одсутан за време празника, па чак ни паљењу Бадњака пред општином није присуствовао.
Ко зна зашто је и то добро. Знају они који су имали то задовољство да га претходних година у улози “домаћина” чују.
Нису ни заменици били бољи.
Шта очекивати и чему се надати од таквих?

Garfild

Ovoj zeni, tj.njenim komsijama, ne moze da pomogne nikakav predsednik opstine (ko god to bio), nikakvi sastanci, pa bili oni pozoriste ili ne. Zena je u ozbiljnom psihickom problemu i trebalo bi je pod hitno staviti pod nadzorstrucne institucije. Ovo stvarno ne pisem napamet , znam je vec 30 godina i svako ko je poznaje istu stvar ce reci .

Posmatrač

Sviđa mi se ovaj portal ali moram da iznesem i kritiku. Dopada se ljudima, naročito zaposlenima u Opštini jer čitaju o onome o čemu ne smeju da govore. Ipak preteruju što u negativnom kontekstu spominju samo Matića, šta je sa onima pre njega i onima uz njega koji nisu upadljivi a mrače i oblače. Glup je naslov da se Matić češlja dok nečiji privatni stan gori jer nema veze sa tim, ali trebalo bi da brine o rasipništvu direktora i direktorke u Poslovnom prostoru. Šteta što nigda ne spominju pomoćnike, na primer Topalovića koji je stvorio i štiti lopvku o kojoj ste pisali.