Zemunci u borbi protiv nasilja – Majstori borilačkih veština na Zemunskom keju

3
111

Ukoliko ste tokom poslednja dva meseca šetali Zemunskim kejom, sigurno vam je pažnju privukla manifestacija koja se tokom avgusta i septembra održava u zoni kod hotela „Jugoslavija”, tačnije na zelenoj površini između dečjeg igrališta „Zamak” i „Parka prijateljstva”. Radi se o letnjem kampu borilačkih veština koji nosi poruku „Borite se protiv nasilja”.

Ovaj kamp organizovala je Zajednica majstora borilačkih veština „Beogradski ratnik”, koju je formiralo nekoliko beogradskih borilačkih klubova, a realizator je organizacija „Urban rights” iz Beograda.

Kako za naš portal kažu organizatori, cilj ovog projekta je borba protiv nasilja u društvu.

  • – Svaki ostvareni pojedinac, koji ima razvijenu svest o sukobu i borbi, ne pribegava nasilju. Nasilje je slabost pojedinca, a i društva. Beogradski ratnik je vitez ovog grada, nosilac svih plemenitih vrednosti, on je borac za bolju budućnost – kaže Duško Trajković, koordinator projekta i trener aikidoa.

Ekipa portala „Zemunske novine” posetila je ovu sportsko-humanitarnu manifestaciju, koja ima za cilj da našim sugrađanima, posebno deci i mladima, približi i ukaže na sve pozitivne aspekte bavljenja borilačkim veštinama. Ono što nam se posebno dopalo jeste činjenica da potpuno besplatno svaki prolaznik može isprobati i naučiti neke od tehnika različitih borilačkih veština, a prvenstveno, „Beogradski ratnik” pruža priliku da se dobro zabavite.

Iz vikenda u vikend, smenjuju se veštine koje možete da isprobate: aikido, kendo, ninđzicu, istorijsko evropsko mačevanje, kung fu, tai či čuan, či gung. Budući da o ovim veštinama običan prolaznik malo zna, organizatori su tu da, pored demonstracije, objasne i odgovore na sva pitanja. Dakle, pored veštine, zainteresovani mogu i da se edukuju.

U trenutku kada smo naišli, posmatramo majstora aikidoa Duška Trajkovića kako demonstrira pred desetinama zainteresovanih osnove ove borilačke veštine. Nakon toga, sledi istorijsko evropsko mačevanje, kako saznajemo, prvi put u Srbiji. Ono potiče iz perioda kraja Srednjeg veka, a bazira se na Nemačkoj školi mačevanja.

Mnogo čudnih veština, mnogo novih informacija.

Kada smo kod informacija i znanja, u sklopu letnjeg kampa organizovan je i specijalni program u okviru koga gosti sa Festivala znanja paralelno uz demonstraciju borilačih veština, imaju svoj mini festival intelektualnih veština na otvorenom.

  • – Ovde posetioci mogu da otkriju tajne žongliranja, streljaštva, samoodbrane, borilačkog fitnesa, plesa, a organizovani su i sportski poligoni za decu. Poenta cele priče je da Beogradski ratnik, pored odličnih fizičkih veština, mora imati i velike intelektualne sposobnosti, kako bi u svakom trenutku reagovao na najbolji način – objašnjava Trajković.

Letnji kamp „Beogradski ratnik” trebalo bi da traje do 27. septembra, međutim, kako organizatori najavljuju, moguće je da će se trajanje manifestacije produžiti za dve nedelje. Kamp je otvoren svakog vikenda od 17 do 20 časova, a veliki broj zainteresovanih daje nadu da će u našoj opštini ubuduće biti više ovakvih „ratnika”, a manje nasilja.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
3 Komentara
Stariji komentari
Novi komentari Najviše ocena
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Milica

Svaka cast za tekst!!!

Joca Silni

Vauuuu, pa sto ranije niste objavili. Dolazim sl vikend 🙂

Klaric

Konacno neko da objavi 🙂