Zemunska škola karikature

2
650
zemun

Branko Najhold, znameniti hroničar Zemuna,  obeležio je ovih dana 35 godina rada u kulturi Zemuna. Osnivač je svetski poznatog  Zemunskog međunarodnog salona karikature koji se i ove, kao i prethodnih godina u junu mesecu održava u galeriji ” Stara kapetanija”. Tu su izlagane karikature inostranih i domaćih autora, kao i  radovi zemunske škole karikature.

Zemunski karikaturisti:  Predrag Koraksić Koraks, Dušan Petričić, Jovan Prokopljević, Dragan Rumenčić, Nikola Rudić, Zoran Jovanović, Slobodan Milić, Slobodan Obradović, Vlado Volaš, Nenad Miličević, Mladen Đurović proneli su  slavu  Zemuna  kroz ceo svet. To su pre svega bili maturanti Zemunske gimnazije, učenici vajara Milana Besarabića, profesora likovne umetnosti, koji se bavio i skulpturalnom karikaturom.

Umetnici karikaturisti svoje karikature temelje na komičnom. To su likovni humoristi. Karikatura je uglavnom vezana za motiv ljudskog lika i na njemu pronalazi smešno. Kao i u smehu, tako i u karikaturi postoji niz gradacija: od blage dvosmislenosti, ismevanja, ironije, sarkazma, groteske, cinizma i dr. Sredstva likovnog izraza karikaturista su linija,potez i oblik. Karikaturisti  su često odlični crtači, dobri portretisti i uopšte skladni u osmišljavanju kompozije,  dobri koloristi. Oni imaju istančan smisao  za percepciju stvari i pojava koji u ljudima izazivaju osećaj smešnog sa „žaokom”.

Branko Najhold, svestrana ličnost, napisao je mnoge knjige o Zemunu, između ostalih,  i knjigu ” Zemunska škola karikature ” ( 1996 ). Dobitnik je nagrada  za doprinose kulturnom životu Zemuna  ( 2001) i  razvoju svetske karikature Međunarodne organizacije karikaturista (FECO) ( 2006 ). Izložba, u organizaciji Kluba matične kulture Zemuna, posvećena  Branku Najholdu i njegovom radu,  je otvorena u Milenijumskoj kuli  17. maja , a  jubilarno veče održano je u muzičkoj školi „ Kosta Manojlović”,  18. maja.

Branka Milutinović, kustoskinja i dipl. istoričarka umetnosti

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
2 Komentara
Stariji komentari
Novi komentari Najviše ocena
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Lolita Borh

Samo u malograđanskoj sredini kakva je Zemun mediokritet kao što je pomenuti B.N. može da se hvali na sva usta i pred svakim njegovim “delom” metaniše kao pred zlatnim teletom.
Zemunci, nemajući ikakvog drugog “hroničara”, osim resavaca i zemunologa, sem B-a i nemaju drugog izbora. Tako on postade savremenik kome se klanjaju kao božanstvu.
Tako reći znalac.
Može mu se skinuti kapa za talenat za pr kojim je od sebe napravio, zahvaljujući svojim ograničenim sugrađanima, polubožanstvo. Može mu se skinuti kapa i za preduzetnički duh, pa i IQ kojim dokava svim zemunskim, takođe tupim vlastima, uspevajući što uspeva samo političkim miljenicima – a da to nije- da mu finansiraju baš sve. Pa i lokal na najatraktivnijem delu Zemunskog keja.
Može se skinuti kapa za Zemunski, pa još međunarodni salon karikature – to svakako i sasvim nesporno.
Za istoričarstvo i horničnost – teško.
No, kad je izumrla stručna, a preostala idolopoklonička javnost, to je tako.
Zadatak za urednika “Zemunskih…” – B. N. je idealna tema za ovaj sajt, koji raskrinkava.
Zavirite, ako možete, u zemunski budžet, da vidite kako to velemajstor B. N. radi.
Talenat od čoveka…recimo.

zemunske novine

Нама би таква ствар, уколико је повезана са општинским буџетом, била више него интересантна. Ми можемо обезбедити увид у све буџетске линије за сваки динар- али, будући да сте очигледно упућени у оно у шта ми нисмо, очекујемо да нас контактирате и помогнете информацијама које имате.
Што би се рекло, дискреција загарантована.
Срдачно,
Бранислав Тутуш, др вет.
уредник